Gode råd om fugt

tag-tilbud-gratis-tagtjek-aarhus

Du kan som regel selv tjekke, om der er fugtproblemer på loftet. Her er en hurtig guide til, hvad du skal kigge efter.

Det er muligt selv at tjekke, om der er fugtproblemer på dit loftsrum, og du kan begynde tjekket allerede inden, du åbner loftslemmen. Tjek ved aftrækket ved emhætten og ventilationsventiler på badeværelset. Er der kommet plamager i loftet rundt om, så er det et tegn på, at der kan være fugtproblemer.


Luften og lugten
Når du stikker hovedet op i loftsrummet, så begynd med at tage en dyb indånding og snus godt til. Virker luften klam, eller lugter der mærkeligt, så er der sandsynligvis problemer. Oppe på loftet skal du først
og fremmest kigge efter de steder, hvor der er noget, der bryder loftet og taget. Det kan være skorsten, ventilationskanaler eller rør til antenneledning.


Kondens
Det er som regel på undersiden af taget, at der kan opstå fugt. Tjek om der er kondens i form af små vandperler på undersiden af taget, der hvor det bliver brudt. De ser som regel ikke ud af meget, men problemerne opstår, når de løber ned. Får det lov til at løbe over for lang tid, så kan der opstå alvorlige fugtskader på loftet. Er der kondens under taget, er det nok ventilationen af loftet, der er problemer med.

Ventilationen og isolering
Du kan tjekke ventilationen ved at lyse med en god lommelygte, der hvor isoleringen ender ude ved taget langs ydermuren. Der skal være ca. 3 cm luft
mellem tag og isolering. Er der mindre end det, eller er der betydeligt mere, så bør du kontakte en fagmand og få det tjekket. Det kan nemlig betyde, at der er enten for lidt eller for meget ventilation. For lidt ventilation forhindrer fugten i at forsvinde fra loftsrummet, mens for meget ventilation kan trække fugt ind på loftet.
Oppe langs tagryggen skal der også være en åben ventilationsspalte. På ældre understrøgne tegltag, er der oftest ingen ventilation ved tagryggen, men der kan i stedet være monteret tudtagsten med ventilationshuller. Hullerne er dog ofte stoppet til med gamle aviser eller lignende for at undgå at få fygesne ind på loftet. De skal fjernes, så taget kan blive ventileret.


Det bedste tidspunkt
Et godt tidspunkt at tjekke tagrummet for fugt er i perioder, hvor temperaturen svinger meget, for der træder kondensproblemer tydeligt frem. Og er du
i tvivl, så få endelig en fagmand til at gøre det, han kan foretage et meget grundigt tjek af dit loftsrum på under en time.

Vidste du, at…
at man først omkring år 2000, blev bevidst om, hvor vigtigt det er med en helt tæt dampspærre – de tidligste dampspærrer blev ofte perforeret allerede ved monteringen, eller når elektrikeren efterfølgende skulle trække ledninger. Og problemet er, at en dampspærre ikke skal være
næsten tæt, den skal være helt tæt. Er der en revne eller et hul i en dampspærre, så er det her fugten vil trænge igennem.

Derfor kan der opstå fugt, selvom taget er tæt
Mange ældre boliger har skiftet til superlavenergi vinduer og tætnet på andre
måder, for at mindske varmetabet, men damptrykket er det samme. Dampen trænger op igennem en utæt loftslem eller dampspærre. Det betyder, at der kommer mere fugt op på loftet, og så er ventilationen måske ikke længere tilstrækkelig.

Hvis du øger isoleringen på loftet og dampspærren ikke er tæt, så kan fugten stoppe
i isoleringslaget. Er du ikke sikker på, at din dampspærre er tæt, så er det bedre med et tyndere isoleringslag. Tag en fagmand med på råd, så du ikke risikerer at efterisoleringen gør mere skade end gavn.
Eftermonterede loftspots, kan have brudt dampspærren. Hvis du oppe på loftet kan se, at der er plastik over dine loftspot, så er det et godt tegn. Er der ikke plastik over, så skal du passe på med at isolere for meget, for det betyder helt sikkert, at du ikke har en effektiv dampspærre.

Læs også:

Do You Want To Boost Your Business?

drop us a line and keep in touch